Historien om Hummus & Wine

Et vel gjennomtenkt konsept, syv mennesker, én tallerken, noen tilfeldigheter og en god del inshallah. Det var hva som måtte til for å realisere Firas sin drøm om et lite stykke Midtøsten i Oslo, som ikke lignet noen andre restauranter. 


مكتوب – it is written

På arabisk sier man maktoub [makˈtuːb] om ting som står skrevet i stjernene. Om noe som er forutbestemt, eller er en del av noens skjebne. For å oppsummere hvoran Hummus & Wine ble til, finnes ikke en bedre beskrivelse enn maktoub.

Idéen ble født under Covid. Firas, som vanligvis har 100 baller i lufta, kjedet seg. Han hadde lenge nært en drøm om et eget sted, og begynte for alvor å leke med tanken om en restaurant – med mat etter mamma Hiams oppskrifter, god vin og varm service, helst på Oslo vest. Drømmen bringet investorer til bordet, og selvom de så på mange lokaler sammen var det aldri noe som traff helt.


Første kapittel – Jimmy’s på Løkka

Spol frem til 2024. Firas er stamgjest på Løkkas nye IT-sted, Jimmy’s. Hummus & Wine er fortsatt bare en ambisjon i en PowerPoint-presentasjon, men Firas har ikke gitt slipp på drømmen sin. Den må holdes i live, og siden Jimmy’s holder stengt på onsdager – hvorfor ikke kjøre popup der? 

Jimmy sier sjeldent nei til et morsomt event, og hans partner Christian var like gira. Så gira at de begge satte seg selv på vaktlista datoen det hele skulle finne sted, 31. januar. Planen var mamma Hiams mat, magedans, Firas vertskap og Jimmy’s magiske stemning. 

hummus wine arabisk mat oslo restaurant meze jimmys oslo

Andre kapittel – Evelina og Mikaela

Har du spist meze før, vet du at denne typen mat krever et arsenal av fat og skåler. Et måltid med mat fra Midtøsten er ikke komplett før både hummus, labneh, baba ganoush og muhammarah står på bordet, og etter det fyller vi på med varmretter. Det var derfor litt manko på serveringsutstyr på Jimmy’s, men det hadde restaurantsjef Evelina en løsning på.

Evelina tok en telefon til sin venninne Mikaela, som liker å utfordre sin sjef Rodrigo på nye idéer. Rodrigo er medgründer av Delicatessen, og er det noe Delicatessen har godt om er det fat og skåler. Rodrigo gikk med på å låne ut serveringsutstyr som passet konseptet, og første popup var i boks.

hummus wine arabisk mat oslo restaurant meze parkveien

Tredje kapittel – Rodrigo fra Delicatessen

Rodrigo insisterte på at han ikke ville ha noe betalt for lånt utstyr. Greit nok, tenkte Firas, inntil han plutselig trengte å ta enda en telefon til Rodrigo. Første popup var så vellykket at alle var gira på å gjenta suksessen et par måneder senere. Nå insisterte Firas på at Rodrigo enten måtte få betalt. Dét, eller at Rodrigo skulle komme på neste popup som takk for lånt utstyr. 

Sagt og gjort. Rodrigo tok med kona – og her, på bord 6 på Jimmy’s 31. januar 2024, startet eventyret som skulle bli Hummus & Wine på ordentlig. Etter første runde med kald meze tar Rodrigo tak i Firas. 

Dette er bra, du må jo åpne restaurant!


Firas forklarte at drømmen i aller høyeste grad var i live, men at ingen lokaler hadde overbevist enda. Rodrigo fikk en egen idé, og ba Firas ringe ham på mandag.

hummus wine arabisk mat oslo restaurant meze parkveien rodrigo belda

Fjerde kapittel – Parkveien 64 

Uken etter møtte Firas Rodrigo og hans partner Erik i Parkveien 64. Her hadde gutta en peruansk restaurant siden ti år tilbake, men den var vanskelig å drive og langt fra sin opprinnelige suksess. Firas ble presentert en sjanse til å ta over lokalet allerede etter sommeren.

Parkveien 64 traff stort sett på alle punkter. Riktig beliggenhet, riktig atmosfære, riktig størrelse og uteservering med potensiale. Men Firas visste at han ville bli sittende fast på et kontor dag ut og dag inn om han tok dette alene, og kontret derfor med et forslag om partnerskap. Concept Restaurants på admin – Firas på mat, vin, konsept og opplevelser.

hummus wine arabisk mat oslo restaurant meze solli plass

Femte kapittel – Hummus & Wine åpner

To timer senere var skjebnen forseglet. Aymara blir Hummus & Wine, og Firas får sitt lille stykke Midtøsten.

13. september 2024 åpnet dørene – og nesten 35 000 gjester senere er vi fortsatt overveldet og takknemlige for responsen. Hummus & Wine har blitt et sted for alt fra små til store anledninger, både for dere som besøker oss og for oss som jobber her. Det er et privilegium vi ikke tar for gitt, og som vi vil fortsette å forvalte gjennom Oslos beste meze, vin, service og underholdning.


Husk å se etter vår første tallerken neste gang du kommer innom. Den er maktoub – og en vakker påminnelse om at du aldri må gi slipp på drømmene dine.

hummus wine arabisk mat meze oslo restaurant parkveien.png

Firas og mamma Hiam på første popup på Jimmy’s ♥︎

Neste
Neste

Vin fra Veneto med Prizelius